Бели Искър

Къде се намира с. Бели Искър и какво предлага

То е разположено в близост до река Искър в низините на връх Мусала, от където идва и наименованието на местността. Като цяло, релефът е планински, а селото е заобиколено от малки склонове, хребети и върхове. С изключение за отдих и туризъм, тази територия е подходяща за развитие на паша, а климатът е топъл през лятото и студен през зимата. Тук водните запаси са изключително големи, като основните се набавят от река Искър.

Подходяща ли е инфраструктурата

Редовно се движат автобусни линии, а инфраструктурата се поддържа и развива постоянно. Има детски център и училище, библиотека, дом на културата и всички присъщи за едно населено място институции. Сред красивата природа се показват и малки целогодишно работещи хотелски вили, осигурявайки на туристите подходяща обстановка за тяхната почивка. Нека научим още малко за туризма тук.

Как се развива туризмът

Основно, туристическите потоци се привличат, благодарение на забележителната природа и неповторима целогодишна атмосфера. В помощ на това е и курортно-туристическия комплекс Самоков-Боровец-Бели искър. Създадени са също и условия за провеждане на различни зимни спортове, както и риболов за любители в едноименната река. Възможно е да участвате и в конни мероприятия, да яздите свободно кон, а също има условия за водни спортове и лятна плажна ваканция.

Само на 1 км от селото се намира “Централен рилски резерват”, който е най-големият в страната, а неговото предназначение е опазване на субалпийските горски екосистеми, сформиращи уникален и неповторим природен комплекс. Резерватът е разположен на 12 397 хектара площ, която заема значителна част от селото. В обекта “Демир капия” пък можете да станете част от големите исторически битки, възстановяващи сражението за Освобождението от турско робство.

Накратко

  • Ако се намирате в близост до Боровец, задължително посетете с. Бели Искър;
  • Има подходящо развита инфраструктура, позволяваща Ви лесно и бързо да достигнете до местността; 
  • Тук през лятото вниманието Ви ще бъде приковано от забележителните природни дадености, а през зимата имате възможност да участвате в различни екстремни спортове, водни спортове, яздене на кон и любителски риболов;
  • През определени моменти от годината се провеждат различни възстановки на боевете от освобождението от османско иго.

Ако сте любител на природните забележителности и исторически пресъздавания, то тук задължително ще Ви хареса! Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *