Берковица

Има изработен план за развитието на Берковица, така че общината да се превърне в уютно и колоритно курортно място, присъщо за една отлична туристическа дестинация. Какво се предвижда да бъде построено в общината и къде се намира тя? Какви забележителности ще откриете? Прочетете статията ни докрай и ще се окажете значително по-информирани за града.

Какъв е планът за развитие

Предвижда се реализиране на условия за провеждане на зимен туризъм, а Берковица притежава отлични природни дадености. В плана е заложено създаването на туристически център, от който ще тръгва специален кабинков лифт, отиващ до отдалечения на 16 км от града връх Ком. Ако към момента са налични само две ски писти, тук се предвижда те да станат двойно повече, а общата им дължина да достигне около 20 км. 

Според замисъла, около най-горната точка на лифт станцията ще се построи Хотелски комплекс, предлагащ до 100 легла капацитет, а по-малката легова база ще се намира в долната част на лифта.

Къде се намира Берковица

Берковица се намира на около 80 км от София, точно в подножието на Берковската планина, а с оглед на хълмистата местност, в най-ниската си точка е разположено село Боровци. Най-високата точка е с надморска височина от 2016 м, където всъщност се намира връх Ком, а най-ниската е на 250 м. Според данните от 2011 г, градът се населява от 13 917 души.

С какво може да ни впечатли

Ако сте в търсене на чист балкански въздух, девствена природа и спокойствие в малко градче с различни исторически забележителности, то непременно посетете Берковица. Ето някои от изненадите, които може да Ви поднесе това китно градче:

  • Часовникова кула – от своето създаване още от преди 250 години, тази кула и до днес продължава да работи, показвайки точното време в центъра на градчето. Построяването й е финансирано от местните турски власти, а физическата дейност е извършена от местните майстори;
  • Етнографски музей – тук можете да се запознаете с бита и културата на местното население, разглеждайки богатата експозиция, която се отличава с пъстра цветова палитра върху месните носии. Ще видите още различни накити и ръчно тъкани килими;
  • Къщата музей “Иван Вазов” – Тук през далечната 1879 г, Иван Вазов създава някои от популярните си творби, като поемата “Грамада”, “Моята съседка Гмитра” и т.н.;
  • Клисурски манастир – намирайки се на 9 км от Берковица, клисурския манастир е разположен в долината на връх Тодорини кукли. Той е създаден през XIII в, където е бил обект на духовни и културни изживявания. През турското робство той е бил изпепелен и отново изграден през XVII в.

Това разбира се са малка част от природните и културни забележителности на града, като тук още можете да се насладите на Хайдушките водопади, Връх Ком, Местността “Калето” и т.н. Заповядайте и Вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *