Дупница

Община Дупница вече има конкретен план за реализиране и развиване на курорт в Рила планина. Той ще засегне райони, като селата Джерман и Бистрица. Какво точно предвижда плана и на каква стойност ще е целият проект, нека се опитаме да разберем заедно.

Къде се намира град Дупница

Градът се намира югозападно на България в протежение на река Струма и в низините на Рила планина. Района на града е пресечна точка на международен път Е79 и маршрутите на юг към Солун, Истанбул, Адриатика и т.н. Градът е с обща дължина от 359 км². Той е разположен на 946 м надморска височина и е община, граничеща с други съседни общини, като Самоков и Сапарева баня.

Намирайки се в близост до Рила планина, тази местност открива невероятни условия за създаване на ски курорт, планът за който вече е готов да бъде поетапно реализиран. Какво обаче се очаква да видим в един подобен проект, колко ще струва той и кога се очаква да бъде завършен, нека разберем.

Какво е заложено в плана за реализация на ски курорта

Автор на проекта е проектанта още на ски зоните Юлен, в Банско и Пампорово. Той се казва архитект Емил Леков и е поканен лично от кмета на общината Методи Чимев. В плана за развитие на местността се предвижда реализацията на 17 километрови ски писти и лифт центрове за дневното транспортиране на общо 2500 човека, предава БНР.  Проектът е разделен на етапи, като първите са по-малки, с което се цели проверка на икономическата изгода.

Тоест, на първия етап ще бъдат изградени ски писти с обща дължина 7371 м, както и 5,1 км лифт зони, а на втория – 17 км ски писти и 13 километрови съоръжения. При отчитане на положителни финансови показатели от инвестицията, тя ще бъде постепенно разширявана.

Заложено е изграждане на мащабна легова база, заведения и паркинги с дневен капацитет за максимум 2500 човека. Според изчисленията на архитекта, инвестицията ще струва около 30 до 40 милиона на годишна база, а срока за реализацията е от 4 до 6 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *