Мальовица

Планинските върхове винаги са били притегателна сила за любителите на ски и сноуборд спусканията, защото естествените планински релефи са невероятна тръпка за преодоляване. В големите склонове се развива висока скорост, а адреналинът е невероятен. Този тип места също са неустоими и за алпинистите и скалните катерачи, ето защо, сега бихме искали да Ви запознаем с връх Мальовица и неговите забележителности. 

Ще разберем къде се намира, някои обобщаващи негови характеристики и най-важното – ще разгледаме какво може да ни предложи, като възможности за отдих и забавления.

Къде се намира

Мальовица е много известен връх, с 2729 метра надморска височина, намиращ се в северозападната част на Рила планина, в чиято долина се вижда и едноименната река. Той е смятан за един от най-предпочитаните от алпинистите върхове, чийто северен склон е силно отвесен и създаващ условия за скално катерене. За достигане от София, разстоянието е около 85 км, като маршрутът от столицата е към Самоков и през село Говедарци. От Самоков, разстоянието е около 30 км.

Какво да очакваме от рилския връх Мальовица

В различните източни и северни негови склонове са създадени специални скални стени, които са много харесвани от алпинистите. Същият район е оборудван с три ски писти, носещи имената “Улея”, “Ръждавица” и “Меча поляна”.  Тяхната обща дължина е около 4 км, като най-дългата от трите е Улея с разстояние за спускане от цели 1200 м. Тя също е обявена и като най-трудната за преодоляване.

На “Ръждавица” пък е предвидена лифт станция, а дължината на пистата достига 900 м. От нея започва отклоняващ се път, който позволява бързото достигане до пистата за начинаещи, носеща името “Меча Поляна”. Тя разбира се е и най-късата от трите.

От високата част са предвидени пътища, водещи към Седемте рилски езера с отклонен път до Рилския манастир, а също можете да стигнете и до хижа Иван Вазов. 

Характеристики

  • Надморска височина – 2729 метра;
  • три ски писти – Улея, Ръждавица, Меча поляна;
  • достигане от София – 85 км;
  • достигане от Самоков – 30 км;
  • достигане от Пловдив – 144 км.

Ако сте почитател на скалното катерене и обичате планинските спортове, тук със сигурност ще намерите подходящо занимание и условия за една вълнуваща и незабравима лятна или зимна почивка. Също, ако обичате чистият планински въздух, тишината и пребиваването по хижите, отново Мальовица може да се окаже подходящото за Вас място за отдих и любуване сред природата. Не забравяйте обаче да си вземете подходяща планинска екипировка, отговаряща на съответните природни условия. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *