Момчиловци

Селският туризъм в България е забележителен и предпочитан от много както местни, така и чуждестранни туристи. Една от няколкото родни дестинации в тази посока е село Момчиловци. Сега ще разберем как да достигнем до него и какви изненади ще ни предостави, посещавайки го на място.

Как да достигнем до с. Момчиловци

Това е село, намиращо се в южната част на България и по-точно в пъпа на Родопите. Разположението му е високопланинско на 1280 метра надморска височина. В близост до селото се намира и известния ни курорт Пампорово. Тук е чудесно място за селски туризъм, защото предоставя много интересни и атрактивни исторически забележителности от селската култура, познати още от бронзовата епоха.

Малко история

Според някои археологически разкопки в местността, селото съществува още от бронзовата епоха, но името му в периода за съжаление не е известно. През далечния XIV век, местността попада под владението на турците, а името е било сменено с турското Горно Дерекьой (село в дерето). Днешното си наименование носи още от 1934 г, а то идва от Момчил Юнак – той е сред последните владетели на Среднородобската област.

През XV-XVIII век, когато е бил направен опит за ислямизацията на местното население, село Момчиловци е сред малкото успели да устоят на натиска от страна на турските насилници и да запази християнската си вяра. 

С какво ще ни впечатли

Голям интерес сред туристите представлява Историческият музей, в който се съхраняват различни автентични от историята на селото експонати. Той е открит през далечната 1964 г., а главна заслуга за това има цялото местно население. Всеки от тях дарява различни автентични експонати, а също в музея има и малка галерия от исторически картини.

С това обаче, вариантите за развлечение и отдих не приключват. Тук има създадени условия за практикуване на различни зимни спортни и развлекателни занимания. Можете да карате ски или сноуборд, а също са предвидени и различни преходи и маршрути през горите. Поради това, че е разположен в планината, през лятото има условия за упражняване на различни планински спортове, като каране на колело, пейнтбол в горите, скално катерене и т.н.

Благодарение на местния туристически център, можете да си наемете подходяща ски екипировка. В близката до Момчиловци местност Градището пък ще можете да посетите Момчиловата крепост, която се счита че е била под владението на местния герой Момчил юнак.

Характеристики

  • намира се в Родопите на 1280 м надморска височина;
  • притежава дълга и интересна история;
  • предлага автентични забележителности, като местния Исторически музей, условия за зимни и летни спортни развлечения;
  • в близост се намират различни други забележителности, като местност Градището и Роженската обсерватория.

Заповядайте и Вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *