Други

Осогово

Планинският туризъм в България постепенно става по-предпочитан, защото хората искат поне за няколко дни да се откъснат от градския шум, където е презастроено и почти не е останала зеленина и природа. В България имаме няколко красиви и изключително подходящи дестинации за подобни хора и една от тях е планина Осогово. Нека научим малко повече за нея.

Къде да открием планина Осогово

Извисява се от северозападната страна на град Кюстендил и е част от Осоговско-Беласишката планинска верига. По нея преминава и границата ни с Македония, а в близост от западната част, преминава и река Струма. Ако искате да видите точни маршрути, прегледайте на картата пътя за Кюстендил, а от там има 19 км асфалтирани пътища, достигащи дълбоко в планината.

Какви са условията за отдих и почивка

Тази дестинация е по-привлекателна за зимен планински туризъм, защото, благодарение на средиземноморския си климат, тук снеговалежите са доста чести и създават подходящите условия. Разбира се, през лятото също ще си изкарате прекрасно, благодарение на възможностите за екстремен велотуризъм. Предвидени са трасета с различна степен на стръмност и препятствия за преодоляване, така че тук ще се вместят всички с различни умения в карането на колело. 

Също може да се ходи и пеш по отделните туристически пътеки, като например по билото на Брезовския рид, който е отделен от планината. Въпреки това, там се намира едноименната хижа и от нея са достъпни редица отделни върхове, като Белоток, Сипельо, Голяма чука и т.н.

През зимния период, за невероятното изживяване в планината ще се погрижи ски влека край хижа Осогово, а ако сте по-смели, можете да се пробвате и със снегоходите.

Характеристики

  • природни забележителности – много храсти секвои, вековна гориста местност, резерват “Църна река”;
  • туристически условия – посещение на две хижи, подходящи маршрути и маркировки по тях, условия за колоездене;
  • провеждани събития – Осогово рън състезание;
  • тук се намира и връх Руен – 2251 метра.

И така, за да се насладите на тиха и спокойна и в същото време изпълнена с много емоции, адреналин и само положителни моменти лятна или зимна ваканция, заповядайте на планина Осогово. Тук ще откриете всички необходими условия за това и ще можете да покарате ски, сноуборд или да прекосите някои от предвидените терени пеш през зимата или да превземете някой от върховете чрез екстремно колоездене през лятото. 

Също, имате вариант да отседнете в някои от хижите тук и да прекарате няколко незабравими дни с приятели, познати или колеги. Възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *