Рилски езера

Както вероятно се досещате от името на местността, нейна основна природна атракция са 7-те езера, така че по-долу ще се опитаме да научим малко повече за всяко от тях.

Как да достигнем до Седемте рилски езера

Намират се в Дамгския дял на Рила планина и са с ледников произход. Съгласно данните от Гугъл Мапс, от София, пътуването е 1 ч и 30 мин.  Ако сте на Сапарева Баня и искате да достигнете до тук, то разстоянието от там не е голямо – 13,5 км. Също така, по пътя, постоянно ще срещате табели, указващи посоката до лифта, чрез който за 20 мин. ще достигнете и до хижа “Седемте езера”.

Какво е характерното за тях

Те са обединени в обща езерна група, намираща се в Рила планина и са най-посещаваните в България, което ги причислява към стоте национални туристически обекти. Езерата са разположени в стъпаловидна структура, което ги поставя в диапазона от 2095 до 2535 метра над морското равнище. Характерното за Седемте Рилски Езера е, че помежду си са свързани с малки поточета, образуващи красиви миниатюрни водопади. Всяко от тях, в зависимост от формата и други особености, носят и различни имена:

  • Сълзата – то е най-високо намиращото се в сравнение с останалите и носи името си, благодарение на чистите си води;
  • Окото – най-дълбокото от всички други и с приятна овална форма, с характерния за чистите води син цвят;
  • Бъбрека – както вероятно се досещате, името му идва от неговата овална и приличаща на човешки бъбрек форма;
  • Близнака – със своята форма на пясъчен часовник, където по средата има значително стеснение идва и името му, а при времена на суша, се образуват две малки езерца близнаци;
  • Трилистника и Рибното езеро – в близост до тях се намира хижа “Седемте езера”;
  • Долното – най-ниско разположеното от всички, откъдето всъщност започва река Джерман.

Тук всяка година на 19 август се събира Бялото братство – последователите на философа Петър Дънов, когато всъщност те честват Нова година.

Какво гласи легендата

Още преди земята да бъде заселена с хора, Рила планина се оказала дом за двама великани, които били мъж и жена. Любовта помежду им била толкова голяма, че с особена почит и обич се отнасяли към дома си. Той бил толкова красив, уютен и слънчев, че нямало живо същество, което да не иска да живее на това място. Един ден обаче, зли сили, завиждайки на цялата тази красота и прелест, решили да я разрушат, довеждайки тъмни и мрачни облаци, с което се образували силни ветрове, а на Земята се активирали силни земетресения.

Въпреки полаганите сили от страна на великана да защити дома си и любимата си, в една от битките със злото, той бил убит. Щастливи от крайния резултат, злите сили си отишли, оставяйки след себе си само опустошения и оскърбена вдовица, чийто сълзи били толкова големи, че се стичали в долините, от където всъщност се образували и изумително красивите езера. 

Посетете ги и Вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *