Самоков

Ако сте привърженик на културно-историческия и селски туризъм, то задължително посетете град Самоков. Тук със сигурност има какво да видите и сега ще се опитаме накратко да Ви представим най-предпочитаните от туристите обекти и да Ви помогнем да добиете представа за това, което можете да видите в града при неговото посещение.

Къде се намира Самоков

Представлява градче, заобиколено от няколко планини, като Витоша, Верила, Рила, Плана и т.н. Намира се на 950 метра надморска височина, а през централната част преминава река Искър и съответно нейните притоци. От София се намира на 55 км и само на 10 км от Боровец. 

Какви са забележителностите

Идвайки в Самоков, туристите задължително посещават следните исторически и местни забележителности:

  • Исторически музей – той е основан през 1930 г и към днешна дата може да предложи на туристите различни автентични експонати и различни икони, характерни за този край носии, картини и накити;
  • Байракли джамия – както вероятно се досещате е мюсюлмански храм, характерното за който е, че във вътрешността му има писания по самоковска традиция, а по време на неговата последна реставрация през 1966 година е открит план на джамията с изписани върху него три имена на мъже, което според историците е доказателство, че джамията е построена от българи;
  • Сарафската къща – в подобни къщи, които могат да се видят в Самоков, според историческите данни са живели местните буржоази. Сарафската къща е строена някога от местните майстори;
  • Храм “Успение Богородично” – след неговото построяване през XVIII век, той няколко пъти е обновяван и дори разширяван. Към днешна дата той ще Ви заплени със страхотния си иконостас и множество икони;
  • Чадър чешма – вероятно от името си проличава, че чешмата е преживяла турското робство и е получила и името. Според местните вярвания, ако пиете вода от тази чешма, то със сигурност ще се ожените за обичания от Вас човек.

С описаното, историческите и културни забележителности на град Самоков не свършват, но са сред най-предпочитаните от туристите. Ако искате да се запознаете и с останалите местни култури и особености, заповядайте в града и със сигурност ще останете наистина възхитени от видяното и чутото за тях.

Климат

Климатът в района е умерено-континентален и като цяло лятото е прохладно, а зимата е продължителна и студена. Въпреки това, времето тук се характеризира с продължително слънцегреене и в редки случаи падат мъгли. Благодарение на планинската верига около града, през зимата и лятото той е “тих” и спокоен, без големи ветрове и снегонавявания.

Ето защо според нас посещението на градчето си заслужава, особено ако минавате покрай него или целенасочено сте тръгнали натам, отбийте се задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *