Сапарева Баня

Ако искате да посетите място, което е съхранило и до днес автентичните си сгради, църкви и манастири, задължително посетете Сапарева Баня. Тук Ви очаква пълно потапяне в тяхната култура, благодарение на красивите си и запазени в местната стилистика сгради и различните по вид храни и напитки. Място, където наистина ще си изкарате една незабравима лятна ваканция. Нека научим малко повече за местните традиции и забележителности както към днешна дата, така и от историческа гледна точка.

Къде се намира Сапарева Баня

Сапарева Баня е в кюстендилска област и е разположена в югозападната част на България. Намира се на 15 км от Дупница, а местността може да бъде открита в склоновете на Рила планина. Ако сте от София, знайте, че градът е на 56 км от Столицата. Релефът е хълмисто-нископланински, а височината е 150 м над морското равнище.

Какво можем да видим тук

Сред забележителностите, туристите винаги предпочитат следните:

  • Средновековната църква “Свети Никола” – построена още през ХІІ-ХІІІ век, църквата се намира в централната част на града и е с размери 7,20м на 5,70 м. Тя е паметник на културата, а във вътрешността си има запазени и до днес стенописи;
  • Гейзер фонтан – като градски символ, той е построен през далечната 1957 година, когато при проучвания е забелязано, че на това място има течаща подпочвена гореща минерална вода. Температурата достига до 103 °C, което прави гейзера най-горещият в Европа и света;
  • Ресиловски манастир „Покров Богородичен“ – след години на съхранение, сградата е приведена в традиционния за местността и страната стил. Също така се смята, че това е един от малкото останали работещи и до днес женски манастири.

Какво ще е интересно да научим от местната история

От провеждането на археологически разкопки, в местността Кременик са установени следи от животът на неолита. Смята се, че първите заселници принадлежат към древните европейски цивилизации, а тяхното пристигане тук е от долината на река Струма. По време на археологическите разкопки са били намерени находки, свидетелстващи за пребиваващите по-рано тук траки, които са били открили лечебните свойства на минералната гореща вода.

За да се насладите на местните култури и исторически забележителности, за да се потопите в техните обичаи и да видите множеството различни носии и автентични от тяхната култура облекла, заповядайте в Сапарева Баня. Само тук ще можете да се възползвате от лечебните свойства на бликащата гореща минерална вода и да посетите различните културно-исторически паметници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *