Смолян

Обичате селския и градски туризъм, интересно Ви е да проучвате различните местни култури и исторически забележителности? Заповядайте в град Смолян. Той ще Ви изненада с множество местни битови и природни ценности, характерни само за този край на България. Нека научим заедно повече.

Как да открием град Смолян

Намира се в района на Южна България и по-конкретно в Родопите, където е на разстояние 104 км от Пловдив и 98 км от Кърджали. Намира се на 1035 м.н.в. Според данните на НСИ, населението на Смолян в края на 2018 г наброява около 27 500 души, с което той се превръща в най-малкото областно градче в България, но най-дългото – приблизително около 25 км.

Кои са историческите му забележителности

Според археологическите разкопки в местността, Смолян съществува още от бронзовата епоха през XIII век преди новата ера. Както знаем от историята, Родопите се смятат за родния край на Орфей и поради това те днес се считат за свещени. В периода на падане на България под османска власт, Средните родопи са предоставени на Ахъ Челеби, който тогава е бил придворния лекар, поради което те носят името Ахъчелеби. Обсадата от османците продължава до 1912 г.

С какво ще бъдат изненадани туристите

Пристигайки в Смолян, туристите остават изключително впечатлени от Архитектурния комплекс Стари къщи, намиращ се в Чешитската Махала. Тя се характеризира с изключително представителни къщи, строени още в далечната 1835 година. Характерна особеност представляват двойните братски къщи, състоящи се от една цяла сграда, но разделена във вътрешността си чрез обща стена на две отделни жилища за живеене. Във функционално отношение те са напълно автономни и не се влияят една от друга.

Друга туристическа забележителност представлява и Чешитската чешма, която според местните вярвания, от нея тече лековита вода. Посетителите са значително очаровани и от Планетариумът с астрономическа обсерватория в България. Той също се намира тук в Смолян и е основан през 1975 г. Позволява на туристите да се доближат до звездното пространство, поглеждайки през специалните телескопи, а за най-малките се проектират тематични филмчета.

Отлична туристическа атракция са още Смолянските езера, намиращи се в долината на река Черна. В миналото, те са били около 20, но поддържаните днес са само седем. Около тези езера са предвидени условия за къмпингуване и риболов, така че ако сте любител на полевите нощувания, бихте могли да отседнете тук.

Характеристики

  • намира се в Южна България, в Родопите и на 1035 метра надморска височина;
  • историческите факти говорят за обсадата на града от мюсюлманите, а родопския край е смятан за свещен, защото е бил родния край на Орфей;
  • ще откриете комплекс от стари къщи, Чешитската чешма с лековита минерална вода, Планетариумът и още куп интересни местни забележителности.

Заповядайте и Вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *