Други

Витоша

Витоша вероятно е най-популярната планина в България и тя се намира в западната част на страната. Нейната най-висока точка е Черни връх, което я прави четвъртата по височина в страната, но къде точно се намира и какви забележителности може да ни предложи? Нека научим повече.

Къде се намира Витоша

Тя има куполна форма, която се е образувала вследствие на различни тектонични процеси, а тя може да бъде посетена в София, от където има специални автобусни линии. Витоша се намира между Рило-Родопския масив и Стара Планина на 1382 метра надморска височина. 

С какво ще ни изненада

Със своята диаметрална площ от около 25 км, Витоша със сигурност има с какво да ни изненада. Нека разгледаме най-атрактивните и предпочитани места:

  • Каменните реки – представлява голямо струпване от кубообразни камъни, чиито ръбове обаче са загладени, благодарение на течащата преди години вода;
  • Пещери – общият им брой, който може да бъде видян е 38, като най-известните и предпочитани от тях носят имената Академик, Чучулян и Чичовци. Най-предпочитана сред тях обаче е пещера Духлата, която е и най-дългата в страната. Нейната площ е около 18 км и в нея има шест течащи реки;
  • Карстовите извори – най-големият сред тях е “Врелото”, който се намира в подножието на връх Богово коло; 
  • Води – тук има голям брой различни реки, но най-голямата сред тях е Струма, чиито извор е директно от планината.

Отделно, на туристите се предлагат условия за различни зимни спортове, като сноуборд, ски, спускане с шейни и т.н. Предвидена са множество писти, но най-предпочитаните са “Лалето”, “Синя писта“, “Стената“, “Ветровала“, “Заека“ и т.н. Както характерно и за останалите курортни местности в България, така и тук пистите са категоризирани за напредналите и начинаещи скиори. Посетителите също могат да се възползват от седалковите и кабинкови лифтове.

От любителите на алпинизма, най-предпочитания е двуглавия връх “Комините”. В северната част пък Ви очаква огромна легова база, представена от хижи, хотели и почивни станции.

Както вероятно забелязвате, на Витоша можете да си прекарате една наистина страхотна лятна или зимна ваканция, защото тук се предлагат множество възможности за различни спортни активности и разходки сред природата. Достъпът до района е лесен и са предвидени асфалтирани пътища до него. Също от централната автогара вървят подходящи линии, така че достигането е безпроблемно. 

Препоръчително е обаче, преди да планирате пътуването си до планината, да проверите метеорологичните условия в района, защото тук често вали, а също трябва да предвидите и подходящо планинско облекло. Възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *