5 уникални екопътеки в България, които трябва да изминете

България е еталон за магнетична природа и милиони българи и чужденски се наслаждават на приказността на известните и забележителности и красиви локации.

Ако сте любители на флората и фауната и обичате да им се наслаждавате посредством пешеходен туризъм, може да се отдадете на изследване на следните 5 уникални екопътеки, които задължително си струва да изминете.

Потопете се в света на екологията, природата, приказните планини, реки, гори и се запознайте отблизо с различните животински видове. Вземете подръчен багаж, карта, определете си маршрут, следвайте всички правила за безопасност и станете част от изследването на туризма в България.

Екопътека Струилица – Калето – Лъката край Девин

Западните Родопи са магическо място сред природата, което задължително трябва да посетите поне веднъж. Само на 2 км от Девин се намира тази известна пътека, където може да се отдадете на изследване на природата, да опознаете флората и фауната и истински отдих. Характерно за тази приказна локация е:

  • съчетание на флора и фауна – пътечката преминава покрай поречието на Девинската река. Освен този воден басейн ви очаква още водопад;
  • възможност за отдих и забавление – може да си направите пикник или да починете на създадените и поддържаните беседки;
  • къмпинг – ако търсите двудневно приключение, там може да си устроите заслон и да се радвате на туризъм сред природата;
  • фотография – комбинацията от зеленина, река и самодивски водопад прави Струилица – Калето – Лъката край Девин неустоима локация за фотография.

Това са основните предимства, които ви очакват в Западните Родопи.

Екопътека Лозенска планина

Това място е подходящо за туризъм от живущи близо до София, които искат да се насладят на природата. Началната точка на маршрута е в село Лозен, като може да започнете своето изследване на зеленината от Пасарел.

Характерно за този маршрут, като част от пешеходния туризъм, е преминаването през два мемориала, а чрез този път ще достигнете до връх Половрак, където да се насладите на неописуемо красивата гледка.

Екопътека до Карталските водопади

Намираща се до град Велико Търново, тази популярна пътека в България има много какво да предложи за изследване на природните забележителности – горист дол, скалиста местност и малък поток, който завършва с водопад. Звучу прекрасно, нали?

Пътека Бистрица – Железница

Тази пътека, подходяща за крайградски туризъм, със сигурност ще ви доближи до природата и ще ви накара да усетите разликата между замърсения въздух в столицата и други големи градове и този на планинската местност.

Пътеката се намира в непосредствена близост до София, но създава напълно различна обстановка, която си заслужава изследването. Очакват ви стръмни и равни пътечки, подходящи за разходка и спортуване, зони за отдих и релаксация. 

Екопътека “Под пръските на водопада”

Дължината на пътеката е 4 км и се намира в близост до град Тетевен. Пътят води към водопад Скока, има много възвишения, мостчета и буйна растителност. Това място е любимо за изследване от малки и големи любители на пешеходния туризъм.

Пътеката е лесна за ориентиране, като по-голямата част от местността е асфалтирана и дори позволява преминаване с автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *