Узана

Любители сте на зимните или летни спортове или просто желаете една спокойна и изпълнена само с положителни емоции почивка? Курортната местност Узана е мястото, където имате всички условия и перспективи за подобни желания. По-долу ще се опитаме да Ви разкрием основните забележителности на обекта и да подчертаем, защо си заслужава неговото посещение.

С какво се характеризира местността Узана

Намира се в Стара планина в подножието на връх Исполин на 1420 м над морското равнище. Намира се на 20 км от Габрово, а въздухът тук е планински и изключително чист и свеж. Можете да се насладите на голяма разнообразна и богата природа, а също от местността тръгват различни маршрути към хижите Мазалата, Шипка и Исполин. 

За достигането на Узана са предвидени автобусни транспортни линии и добре поддържани асфалтирани пътища от автогара Габрово. 

Името идва от турското “дълъг” (узун) и първоначално е наричана под името “Узун-поляна”, което се превежда като “Дълга поляна”. В днешната си версия обаче, курортното селище има и българско име – Върто поле.

С какво ще ни изненада

Мястото е страхотно за летен планински туризъм и практикуването на конни спортове. Курортът е изключително тих и спокоен, давайки възможност за семейни почивки. Гористите области са богати на гъби и билки. 

През зимата са достъпни подходящите условия за зимни спортове, осигурявайки няколко на брой къси писти и една по-дълга – 1300 метра. До тях ще откриете чайна и ски гардероб, където да поспрете за отдих и почивка. А ако търсите приключения и адреналин, можете да се възползвате от възможността за каране на моторни лодки. Тук също са достъпни прекрасни условия за скално катерене или планинско колоездене. 

В курортната местност имате възможност за настаняване на следните места:

  • хижи “Узана” и “Исполин”;
  • едноименна туристическа спалня;
  • хотели “Прима S”, ”Географски център” и ”Импрулс”;
  • хостел ”Партизанска песен” и др.

Въпреки многобройните курортни области в България, този се отличава с гъстотата си на множество различни варианти за почивка и отдих. Така например, тук освен, че има възможност за ски спускане по някоя от многобройните писти с различна степен на трудност, имате избор от това да се наслаждавате на конни или водни занимания. Да се разходите в гората на излет или да посетите някоя от описаните по-горе забележителности по указаните предварително маршрути.

Всичко това е достъпно само тук в курортната местност Узана, така че възползвайте се и със сигурност ще останете очаровани от почивката си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *