Баня

с.Баня се намира на около двадесет километра от курортния ни град Слънчев Бряг и Несебър. Населява се от около 230 човека и е невероятно българско кътче, където човек да отиде самостоятелно, със семейството или с приятели и познати на спокоен отдих през лятото. Нека научим малко повече за неговото разположение, природа и възможности за почивка.

Къде се намира с.Баня

Селото се намира в образуваната от планинските върхове на Рила, Пирин и Родопите долина, а най-голямата природна атракция в местността са седемдесетте и две езера с гореща минерална вода, помагаща за лечението и изцелението на множество гинекологични и дерматологични болести. Селцето се намира на 450 км от София и на 60 км от варненското летище.

Има създадени първокласни отлични пътища за пътуване с кола, както и съвременна инфраструктура, така че туристите да не чувстват никакъв дискомфорт и неудобства по време на своята почивка. Селцето се намира в близост до красивия резерват Иракли, където туристите могат да наблюдават гнезденето на редки породисти птици, присъстващи в Червената книга.

Какво ни предлага

Тук ще можете съвсем спокойно да се насладите на невероятната природа, гористи местности и прохладен чист въздух. Съществуват и няколко плавателни басейна с топла вода, където да проведете здравословно лечебно къпане, а след това да се подложите на невероятни SPA-процедури в специализираните салони.

Тук предимно преобладават старите селски къщи, въпреки, че има и нови сгради, но като цяло строежът на големи и модерни комплекси е забранен. Тук, чужденците често купуват земи и къщи, защото това е най-чистата и автентична местност в страната.

Ето и малко история

Смята се, че местността е населявана някога от траките, защото археолозите навсякъде откриват следи от престоя им в селото. Тук може да бъде открита традиционна римска баня, която и към днешна дата привлича погледите на туристите. Смята се, че през IX век, местните земи са станали част от Българската империя, а през четиринадесети век, тези земи са превзети от турците. 

В периода е била разрушена и християнската църква “Света Богородица”, като на нейно място се построява мюсюлманска джамия. През 1912 г. обаче, турците биват прогонени от местността и от тогава всъщност започва и историята на с.Баня.

Накратко, ако сте любители на тихите и спокойни курортни кътчета на България, където да сте заобиколени от природа и чист въздух, тук бихте могли да си изкарате една незабравима лятна ваканция.