Чепеларе

Чепеларе представлява известен български град и зимен курорт, намиращ се в южната част на България. Той е част от област Смолян и е лесен за достигане по главния път за Пловдив. Разположен е в централната част на Родопите и се намира на 30 км от гр. Смолян. Със своите 1232 м. надморска височина, курортът Чепеларе е втората най-високо разположена местност в България.

Кратка информация

Името Чепеларе идва от Гюмюрджийското село Чепели, което означава студено. Това все пак е най-високо разположеният град в България. Тук живеят около 6000 души, част от които се занимават с производство на ски и сноуборди. В курорта можете да откриете множество семейни хотели “две звезди”, малки ресторанти с отлична родопска кухня и разбира се луксозни хотелски комплекси с различни по лукс стаи и апартаменти за цялото семейство.

Тук между другото е родена и Екатерина Дафовска, която стана единствената шампионка на България по време на зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. Къщичките тук са ниски и пристигайки на това място, имате чувството, че сте в приказка.

Какво Ви очаква в курорта

  • ски зоната е 1155-1873 м;
  • 7 ски писти, най-дългата от които е 5292 м. Общата дължина на пистите е 14 292 м;
  • предвидени са машини за изкуствен сняг;
  • ски училище;
  • наемане на ски оборудване;
  • писти за ски бягане с обща дължина 30 000 м.

Началото на ски сезонът се дава през декември и завърша април месец. Всички налични писти са подходящо маркирани, в съответствие с международните стандарти. По тях могат да се спускат, както начинаещите скиори, така и напредналите, като степента на трудност е разделена в отделни терени. Това обаче не е всичко! Никога не сте се качвали на ски през живота си?! Заповядайте в ски училището, където ще получите индивидуални или групови уроци по ски или сноуборд, както за възрастни, така и за деца.

Къде да отседнете

В чепеларе можете да отседнете в малки уютни хотели или индивидуални вили. Най-популярни са хотел Родопски кът, Борика, Мартин и Хотел Родопи. Който и от споменатите да изберете, стаите са оборудвани с всичко необходимо, за да се чувствате комфортно и приятно през цялата си зимна почивка, а отличната планинска атмосфера и чист въздух ще създадат нужната среда за това.

Хотелът Родопски Кът например може да предложи 20 стилни и удобни двуетажни къщички за гости, като всяка от тях е с индивидуален двор, тераса и барбекю, а в хола има камина и 2 или 3 спални със собствени бани, телефон и всички други съвременни екстри. Повечето хотелски комплекси имат към тях и спа-центрове, масажни зали и закрити детски и за възрастни басейни, както и много други варианти за забавление.

Накрая бихме искали да уточним, че ако търсите планински модерен и съвременен, но тих курорт за релакс и тишина сред природата, то Чепеларе е точно за Вас. Тук няма клубове и дискотеки, които да вдигат шум през нощта, така че ще успеете да починете на тишина и спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *