Кулиното

Местността Кулиното не е сред най-предпочитаните ски курорти от страна на българските и чуждестранни туристи, но той може да предложи не по-лоши атракции от популярните за България. Нека разберем защо си заслужава да посетим това място и какво ще ни предложи в замяна.

Къде да открием местност Кулиното

Местността се намира на 12 км от град Разлог в проход Предела в северен Пирин на 1400 м НВ. Ако пътувате от София, при достигане на Банско и преминаване на Предел, оглеждайте се за табела с надпис “Кулиното”. Следвайте указанието да завиете на дясно и продължете по пътя.

Името идва от близката река Кулина, която всъщност е приточна част от река Еловица. Курортното местенце е предимно предпочитана дестинация за отдих на местното население и околностите. Една от присъстващите днес писти е била изградена още през 80-те години на миналия век от местното население, като към момента тя е обслужвана от два влека.

Това обаче е само началото – има подписан договор за разширяване на местността до първокласен и отговарящ на днешните стандарти ски курорт. 

Какво се планира за изграждане

Според сегашните планове, настоящата ски писта трябва да стане по-дълга и към нея да се добави лифт станция от седалков тип. Същевременно, предвижда се изграждането на още ски терени, чието начало започва от намиращия се в близост връх Даутев. Те ще се свързват с настоящата ски писта, а дължината ще достигне до 900 м. В същото време, според плана, всички те ще са оборудвани с оръдия за ски и инфраструктура за транспортиране с лифтове.

Местата за спускане ще са разграничени за различните степен на трудност. Тоест, ще има терени за начинаещи, средни и напреднали скиори. Разликите между тях ще са в наклоните, като първата ще е с денивелация от 25%, а втората с 33%. Заедно с представеното, общината планира възстановителни процеси по преходния път от Предел към Банско, а на него ще се създаде и велоалея в допълнение на различните културни атракции.

Защо си заслужава да почиваме на Кулиното

Защото все още е тихо и китно местенце с отлична девствена природа, свеж прохладен и чист въздух, както и нужното оборудване, за да изкарате една страхотна семейна или индивидуална ваканция. В същото време, като вече успяхте да се запознаете с плана за развитие и надграждане, съвсем скоро това място може да се превърне и в предпочитана дестинация за много наши и чуждестранни посетители, което значително оживи и цялата местност.

Накратко

  • намира се на 12 км от гр. Разлог;
  • в момента има една писта с дължина 900 м;
  • ще се появят допълнителни ски терени за спускане;
  • ще има лифт станция от кабинков тип;
  • различна степен на трудност при спускане по отделните писти с различен наклон (25% и 33%);
  • предвиждат се допълнителни атракции и велоалеи.

Възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *