Говедарци

Ски курортът Говедарци е поредният известен в България туристически комплекс, предлагащ множество развлечения и забавления за туристите. Място, където да прекарате една незабравима зимна ваканция, благодарение на предвидените множество и различни съоръжения. Нека заедно разберем повече за това китно българско място в Рила планина.

Къде да открием ски комплекса Говедарци

Той се намира на 1200 м надморска височина, северозападно на Рила планина и в близост до река Черни Искър. От гр. Самоков е отдалечен на 13 км, а от София – на 73 км. На 20 км също се намира курорта Боровец, а на 15 км – Мальовица. Курортната местност се намира в низините на връх Малък Мечит и едноименната хижа, а пистата там е с дължина 1,5 км. Достигането до местността е лесно, а добре почистените пътища правят прехода още по-приятен с автомобил.

Какво още може да ни предложи

Подножието на река Лакатица през зимния период създава идеални условия за ски бягане, поради замръзването на водата. Достигането на ски пистата е лесно, благодарение на изградената чайна, а обслужването се извършва от ски влека “Помагалски” с обща дължина от 1300 м.

Туристическата база в селото се намира на обширна поляна в близост до почивните станции и предлага различни услуги, като отдаване под наем на ски-екипировки. Комплексът е оборудван с бунгала, общият капацитет на които е 100 места с вътрешни тоалетни и бани за всяка и с 2 до 4 легла. Разбира се, излишно е да споменаваме, че във всяка стая има водоснабдяване и електрификация, отопление и т.н.

Климатични условия

Климатът тук е от типа умерено-континентален с януарска температура от около -4°С. Дневното слънцестоене е продължително през целия ден, а зимния сезон не се характеризира с падане на мъгли. Въпреки това обаче, снежната покривка е с тенденция за задържане през целия зимен сезон, като в периода януари-март, тя е над 25 см. Разбира се, има дни, в които температурите силно падат, но това е рядкост и като цяло, условията са приятни за зимен туризъм.

Малко характеристики

  • най-дългата писта – 1500 м;
  • най-високата зона за каране на ски – 1660 м НВ;
  • най-ниската зона за каране на ски – 1305 м НВ;
  • надморска височина на курорта Говедарци – 1200 м;
  • 2 влека.

Ако не сте любител на големите и пренаситени с хора ски комплекси и търсите по-спокойни места да покарате ски и да отседнете за няколко дни на почивка, то курортната местност на Говедарци ще бъде идеална за нуждите Ви. Тук ще откриете подходящата легова база и места за хранене и вечерни събирания с приятели и познати, така че възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *