Троян

Троян не е особено голям град, но може да предложи на своите посетители различни исторически и природни забележителности, които не могат да бъдат видени на друго място. Също, в троянския балкан е създадена курортната местност “Беклемето”, предлагаща множество добри условия за ски туризъм, така че продължете надолу и ще разберете подробности.

Къде се намира Троян

Градът е част от област Ловеч, която е разположена в северната част на България. Като цяло районът е планински, а самия град е разположен в ниската част на река Осъм. От София се намира на 155 км, а от Пловдив – на 120 км. От Ловеч, Троян е отдалечен само на 35 км. До планинския балкан лесно се достига с автомобил или друго превозно средство, но ако ходите до балкана, не пропускайте да си облечете специална планинска екипировка.

Какво може да ни предложи

Градът ще Ви възхити с невероятните си природни гледки и условия за неповторима почивка, особено ако сте любители на селския туризъм, бит и култура. Тук също има всички предпоставки за планински спортове и различни забележителности. Такива са например:

  • природния резерват Стенето – част от националния парк “Централен Балкан”;
  • северен джендем – резерват, в областта на който има около 30 водопада, чиято височина е около 20 метра;
  • резерват “стенето” – в неговия район (покрай течението на река Черни Осъм) ще откриете множество различни пещери. Тук разбира се ще се разкрият и страхотни гледки на скални образувания и техните фантастични форми;
  • Козя стена – обитавана е от множество грабливи птици, но тук ще видите многовековни елови гори, както и множество скални и наистина уникални образувания;
  • Троянски манастир “Успение Богородично” – той е построен в северния край на Троянския балкан през XVI век. Манастирът е третия по големина в страната и в днешния си вариант представлява стопански и жилищни сгради, както и черква.

Също така, условията за ски спортове се осигуряват от “Беклемето”, в близост до Троянския проход, западно от града на 22 км. Курортът не е голям и обединява само три ски писти, които са обслужвани от два влека. Въпреки това, именно тук може да се види и използва най-голямата биатлон писта в България. От тук започват и туристическите обиколки на троянския балкан, благодарение на различните маркирани маршрути.

Ако трябва да поговорим за леговата база, имате възможност за избор, дали да отседнете в хотел, къщи за гости или вили. В специализираните заведения пък ще имате възможност да похапнете разнообразни български и местни ястия от националната ни кухня, така че възползвайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *